You may have heard that "sugar feeds cancer cells", fueling their rapid growth. Or that stopping sugar from our diets can deplete or stimulate cancer growth.
The question here is is there any truth in these claims?
Често повтарящото се твърдение, че захарта храни раковите клетки е вярно, но в много строг смисъл – и да, това може да изглежда страшно, но разбира се, това не е цялата истина. Реално клетките имат нужда от храна и я приемат във вид на енергия, която им се доставя от захарта. Така наред с нормално функциониращите клетки, повечето от постъпилата захар в организма се усвоява от раковите клетки. Най-простите форми на захар са едномолекулни захари, като глюкоза и фруктоза. Те могат да се комбинират, за да образуват по-сложни захари като трапезна захар (захароза). Всички въглехидрати също са захари, което означава, че храни, които не бихте считали за сладки – като картофи, макаронени изделия и зърнени храни – в крайна сметка се разграждат до прости захари в тялото. Това е и зрънцето истина в основата на тревогата около зависимостта между захарта и рака – да, захарта храни раковите клетки, а тялото ни не може да диктува към кои клетки да изпраща енергия и към кои не.
What happens if we eliminate sugar intake altogether?
"Stopping the sugar from reaching the cancer cells would mean that your body's healthy cells would also have an energy shortage and "craving" for the necessary sugar"says Cancer Council Australia's Executive Director, Professor Sanjay Aranda.
"I think it would make you lose weight and make your immune system less effective and more likely for the cancer to progress.
What's more, our bodies are smart - they have other ways of getting glucose. Even if you try to stop sugar, the body will simply convert fat and protein stores into glucose."
How do cancer cells grow?
While sugar fuels cancer, the real picture of how cancer cells grow is "much more complex", казва биологът от Университета на Нов Южен Уелс, д-р Дарън Сондърс. Той казва, че има сериозни доказателства, за това че някои ракови клетки също се хранят с аминокиселини (градивни елементи на протеини) или липиди (вещества, включително мазнини и масла). Тези източници се използват като метаболитно гориво за захранване на необходимите процеси в клетката и като суровина за изграждане на нови клетки, по същия начин може да се използва захарта. Но те имат и второстепенно предназначение – да помогнат на раковите клетки да се защитят от химическо увреждане. Това е сложна картина – различни видове ракови клетки, използват различни източници на гориво в различно време. Това се отразява на посоката на диагностициране и лечение, казва д-р Сондърс.
"We're looking more and more for differences in individual cancers between patients instead of trying to treat them all the same and treat them all the same."
Eating too much sugar is still bad, right?
Прекомерното консумиране на захар може да доведе до цял куп здравословни проблеми, включително по-голям риск от развитие на злокачествените заболявания. Точно както мазнините, могат да се преобразуват в захар, когато е необходимо, може да се случи и обратното – захарта се съхранява като мазнина, когато тялото не я изхвърли.
"We estimated that just over 3 per cent of the total number of cancers diagnosed in Australia are obesity or overweight related", казва тя. Макар ограничаването на приема на захар да не изтощава раковите клетки, това може да помогне за намаляване на риска от развитие на някои видове, казва професор Аранда.
"In fact, sugar is not the evil, but the volume in which it is eaten and the link to obesity."
Dr Saunders agrees with the statement and confirms:
"Eating too much sugar is a suggestive factor for harmful excess weight, but we can't go to the other extreme based on that and say - Stop eating sugar to starve the tumor!", he says.
"It really comes down to an individual basis. It's impossible to make a statement that applies to everyone at the same time."
What is the way forward?
Елиминирането на захарта от храненето няма да ви помогне, защото ще лишите и другите клетки от ценен източник на енергия. Но какво ще стане, ако раковите клетки могат селективно да гладуват от глюкоза? Това е нарастващ фокус на изследванията за онколозите в световен мащаб.
In 2015, research published in the journal Nature Communications found an overproduction of a particular protein, PARP14. It allows cancer cells to accelerate their growth by consuming glucose. Reducing the levels of this protein in cells starves and kills them.
"There are a few different ways to approach it, but they're all usually based on either blocking the ways that cells can access the fuel, or the ways that they can use the fuel and turn it into other things that they need to grow." says Dr Saunders.
And he stresses that it's not as simple as just turning off the sugar supply to the cancer cells.
"There are some cancer cells you can kill by blocking their sugar supply, others you can kill by blocking their lipid supply, and still others by blocking their amino acid supply.
We cannot stop eating and living, trapped in fear. We're counting on new groundbreaking discoveries to save people from the dreaded diagnosis."
For more information, we at Medical Karaj are at your service.
Call us on the following numbers "Medical Karaj": ☎️ 0878 500 730.
Also keep an eye on our constantly updated Facebook content.
