Centro di protonterapia di Quironsalud

Центърът за протонна терапия Quirónsalud, открит през 2019 г. в Мадрид, е първият в Испания, който предлага нов начин за лечение на рак. Основното предимство на протонната терапия пред лъчетерапията е, че тя нанася по-малко вреда на тялото и следователно има по- малко странични ефекти. В Европа са построени само 23 центъра за протонна терапия. 2- 3% от онкоболните са подходящи кандидати за лечение с протонна терапия. Центърът Quironsalud приема до 800 пациенти годишно.

Центърът за протонна терапия Quirónsalud е модерно съоръжение, оборудвано с най- съвременна медицинска технология, където всеки детайл е проектиран да осигури на пациентите максимален комфорт. Това е клиника за иновации и изследвания, които подобряват резултатите от лечението и качеството на живот на пациентите с онкологични заболявания.

Центърът заема 2000 м2 площ.

Районът е разделен на 4 зони: планиране и лечение, поддръжка и логистика, медицински клиники и лекарски кабинети.
Персоналът говори 15 езика, включително английски. Предлагат се и лични преводачески услуги.

Лекарите, които работят в центъра, са практикували преди това в центрове за протонна терапия в САЩ, Италия и Швейцария.

За лечение се използва системата Proteus One, последното и най-модерно устройство в областта. Той е много по- безопасен от предишните поколения и е в състояние да завърти пациента на 220 градуса, облъчвайки тумора под различни ъгли. В бъдеще тази система ще продължи да се развива и в центъра ще има ротационна терапия и флаш терапия. В допълнение към устройството за облъчване, протонният център използва синхроциклотрон, устройство, което ускорява протоните до скоростта, необходима за терапията. Центърът за протонна терапия Quirónsalud използва най- енергийно ефективния и компактен наличен ускорител.

Центърът за протонна терапия Quirónsalud е един от първите в Европа, който използва технологията за спектрални изображения на GE Healthcare за лечение на рак. Също така се използва CT с висока разделителна способност за намаляване на дозите на облъчване и точно изчисляване на терапевтичния план.

Протонната терапия концентрира големи количества радиация директно в самия тумор и намалява излагането на радиация на здравата тъкан около него.

Изследователската програма на Quironsalud- GE Healthcare се фокусира върху подобряване на надеждността на изчисленията при наличие на тъканни нередности. Освен това има за цел да подобри автоматичните методи за изграждане на анатомични обеми и адаптивните методи на лечение.

Как работи протонната терапия?

Протонната терапия, подобно на лъчевата терапия, използва интензивен лъч от концентрирана енергия, която унищожава раковите клетки. За разлика от лъчетерапията, при която се използват рентгенови лъчи, тук лекарите използват протони. Физическите свойства на протоните се различават по това, че енергията действа различно в целия лъч. По- голямата част от радиацията се излъчва вътре в тумора и не отива по- далеч в тялото. За сравнение, по време на конвенционалната лъчетерапия, уредът облъчва всички тъкани по пътя на лъча.

Основните предимства на протонната терапия:

 • намалява риска от вторичен рак, особено при деца;
 • намалява броя и тежестта на страничните ефекти;

Протонната терапия е с 60% по-точна от лъчетерапията, а туморът получава по-висока доза радиация. В резултат на това протонната терапия засяга по-малко съседните тъкани, предизвиква по-малко странични ефекти и е по-бърза и по-безопасна за лечение при деца и възрастни.

Процедурата отнема 45- 60 минути, като 75 % от времето се отделя за настройка на апарата. За терапията не е необходима хоспитализация и пациентът може веднага да се върне към обичайния си живот.

Оборудването, инсталирано в Центъра за протонна терапия Quirónsalud, използва модерна технология. Компютърните системи помагат на лекарите да регулират по- прецизно апаратурата, включително да адаптират лъча към движенията на тялото на пациента по време на дишане, което подобрява точността на лечението.

Протонната терапия не е обременена от чести странични ефекти като повръщане и косопад. Оплакванията при пациентите са обща слабост, зачервяване и лющене на кожата, сухота или подуване.

Етапи на лечение в Центъра за протонна терапия Quironsalud

На първите диагностични срещи медицинският екип настройва апаратурата и подготвя пациента за лечение. Освен всичко друго, те правят индивидуална маска за лице за хора с тумори на главата и шията, която ще трябва да се носи при всяко облъчване. Тя фиксира главата в правилна позиция.

Средно пациентът ще трябва да премине 20- 41 сеанса на протонна терапия. Клиниката ще трябва да се посещава всеки ден от понеделник до петък, а понякога дори и в събота. Сесиите могат да бъдат различни: например, в един ден лекарят може да облъчи основното място на рак, а в друг ден – метастазите.

Всяка седмица лекарският съвет проверява напредъка на лечението и прави необходимите корекции. В края на лечението пациентът получава подробен отчет с информация за проведената терапия, препоръчани контролни прегледи и консултации с лекари.

Педиатрично лечение в Центъра за протонна терапия Quironsalud

Лечението на рак при деца носи няколко риска, които не са характерни за възрастни пациенти. Протонната терапия не предизвиква странични ефекти като забавяне на развитието, хормонални дефицити или нарушен растеж на костите. Благодарение на откриването на нови методи за лечение, преживяемостта на децата с някои видове рак се е увеличила от 10% на 90%.

Освен това процедурата е безболезнена.

Децата, които се лекуват, често страдат от повишена тревожност. За тази цел Proteus One разполага с предварително инсталиран в апарата си проектор, който показва успокояващи видеоклипове.

При какви видове рак се прилага протонната терапия?

Протонната терапия е ефективна срещу определени видове тумори, по-специално:

 • Рак на главата и шията;
 • Тумори на мозъка и очите;
 • Рак на черния дроб;
 • Cancro al polmone;
 • Cancro al seno;
 • Cancro alla prostata;
 • Рак на костите и меките тъкани.

Протонната терапия е особено полезна при тумори, които изискват прилагане на високи дози радиация и са разположени близо до чувствителните на радиация органи: мозъчен ствол, зрителен нерв, гръбначен мозък. Този фактор е още по-важен за децата, тъй като техните органи все още се развиват и са по- чувствителни към радиация.

Ефективност на протонната терапия в Центъра за протонна терапия Quironsalud

 • Ефективността на протонната терапия е подобна или по-добра от лъчетерапията, в зависимост от вида на рака. В същото време е много по-безопасна.
 • Петгодишната преживяемост при рак на простатата в ранен или среден стадий е 99%;
 • Тригодишната преживяемост при рак на гърдата без метастази е 97,2%;
 • Тригодишната преживяемост при неоперабилен рак на белия дроб е 86,5%;
 • Петгодишната преживяемост при рак на главата и шията – 66,8%;
 • Двугодишната преживяемост при назофарингеален рак – 88,7%;
 • При нехирургичен рак на черния дроб се наблюдава пълна двугодишна преживяемост от 94,8%.

Medici associati a questo ospedale:

Riferimenti a questo ospedale:

Ultima visualizzazione nella sezione
"Ospedali"

Appuntatelo su Pinterest

Azioni
Condividi questo

Registro

 • Inserire il nome utente. NON può essere modificato dopo la creazione dell'account.
 • Inserire l'e-mail
 • Per essere sicuri di non confondersi durante la digitazione, si prega di ripetere nuovamente l'e-mail.
 • Inserire la password. Lunghezza minima di 8 caratteri.
  La password deve avere come minimo una robustezza uguale a Media
  Indicatore intensità
 • Immettere nuovamente la password.
 • Accettate le nostre condizioni d'uso. Potete leggerli qui.

Richiedi un appuntamento

Accedere al proprio account:

Se non avete una registrazione, non esitate: registratevi. Potrete commentare senza ostacoli.

I nostri uffici in patria e all'estero:

Sede centrale Sofia:

Str. Generale Ivan Kolev, 33 B Bulgaria, Sofia

Ufficio di Burgas:

Str. Ivan Vazov 75 Bulgaria, Burgas 8000

Ufficio di Plovdiv:

Blvd. Hristo Botev 92, RILON Business Centre, piano 2 Bulgaria, Plovdiv

Ufficio B. Tarnovo:

Blvd. Bulgaria 8 Bulgaria, Veliko Tarnovo

Ufficio di Shumen:

Str. Panayot Volov No.2 Bulgaria, Shumen.

Ufficio di Kardzhali:

ул.Дж.Вашингтон - Пентагон Секция Д етаж 2 офис 17

Ufficio in Macedonia:

Bane Andreev Ronkata #2, 1400 Veles, Macedonia