Dr. Christiane Tallinger - Ce trebuie să știm despre cancerul de piele?

ЗИЦ “Медикъл Караджъ“ с голямо удоволствие Ви представя Д-р Кристиане Талингер от Wiener Privatklinik, Виена, Австрия. Тя е утвърден специалист и има дългогодишен опит в сферата на рака на кожата и кожните заболявания.

Доц. д-р Кристиане Талингер е световно известен експерт в областта на дерматологията и венерологията с над 50 научни публикации и понастоящем специалист в австрийската Wiener Privatklinik.

Тя е член на множество международни дружества, включително:

 • Европейско общество по медицинска онкология,
 • Австрийското дружество по дерматология и венерология,
 • Австрийското дружество по хематология и онкология във Wiener Privatklinik.

Каква е причината за появата на рака на кожата?

Ултравиолетовата радиация, съдържаща се в слънчевата светлина и в лампите в солариумите, причинява голяма част от уврежданията на клетките на кожата. Противно на това, че причината за девет от всеки десет случая на рак на кожата е прекомерно излагане на ултравиолетова радиация, хората продължават да не се пазят от слънцето.

Когато настъпят необратими увреждания (мутации) в клетките на кожата, се появява ракът на кожата. Именно те причиняват неконтролируем растеж на кожните клетки и образуват ракови клетки.

Ракът на кожата може да се появи дори и на места, които обикновено не се излагат на слънчева светлина, така че и други фактори увеличават риска от такъв рак. Излагането на токсични вещества или заболяване, отслабващо имунната система са пример за такива.

Доц. д-р Кристиане Талингер

Кои са най-често срещаните видове?

Базално-клетъчен карцином, плоскоклетъчен карцином и меланом. Първите две се срещат главно в области на тялото, които често се излагат на слънце и се развиват локално без далечни метастази. Меланомът е сериозна форма и може да се развие в която и да е част на тялото. Този вид се среща по-рядко от другите два, но е по-опасен именно заради това.

Веднъж премахнат, какъв е рискът меланомът да се появи отново в същата област?

Ако след лечението са останали ракови клетки, меланомът може да се появи отново, като е възможно това да се случи месеци или години по-късно. Единичните меланомни клетки са прекалено малки, за да бъдат видени с просто око или на сканиране. От момента на поставяне на първоначалната диагноза 5-годишната преживяемост при всички хора с меланом на кожата е 93%. Общата преживяемост след 5 години зависи от различни фактори, като дебелината на първичния меланом, от това дали са засегнати лимфни възли и дали меланомът се е разпространил в отдалечени участъци.

С какви методи и продукти трябва да предпазваме кожата си?

Някои видове рак на кожата могат да бъдат избегнати, ако се спазват дадени препоръки. Сред тях са да се избегне излагането на слънце в пиковите часове, но също така и да се използват слънцезащитни продукти целогодишно (минимум 30ти слънцезащитен фактор), независимо от метеорологичните обстоятелства. Защитното облекло, покритите ръце, крака и глава също помагат. Също и слънчевите очила. Хубаво е да не се посещават солариуми и да се проверяват за чувствителност лекарствата, които се поемат (ако има такива), тъй като някои от тях, включително и антибиотиците, могат да бъдат пагубни в случая и да увеличат чувствителността към слънчевите лъчи.

Как може да бъде лекуван този рак?

Спрямо вида на рака (хистологията), местоположението и дълбочината на тумора и размера на лезията, съществуват различни начини за лечение на рака на кожата. Обикновено се прилага лечение, което може да включва:

 • замразяване (течен азот),
 • химиотерапия,
 • хирургична ексцизия,
 • лъчетерапия,
 • кюретаж,
 • фотодинамична терапия,
 • биологични методи за лечение (имунотерапия).

При хирургичната ексцизия, цялата ракова тъкан и заобикалящата я здрава кожа се изрязват, затова тя може да се използва като лечение за всеки вид рак на кожата.

Имунотерапията подходяща ли е и ако да, в кои случаи?

Ако раковите клетки са само в горния слой на кожата, добри резултати има използването на локални противоракови средства. Те се прилагат директно върху кожата. За лечение на меланоми, които не могат да бъдат премахнати хирургично или вече са се разпространили в други части на тялото, може да бъде приложена системна имунотерапия. В определени случаи системната имунотерапия се използва при не толкова напреднали меланоми след операция, като по този начин рискът меланомът да се появи отново намалява. Чрез имунотерапията се стимулира имуннта система на човека. За целта се използват лекарства, които и помагат по-ефективно да разпознава раковите клетки и да ги унищожава. Понякога меланомните клетки успяват да се предпазват от имунната система и тя не може да ги атакува. При имунотерапията, лекарствата, които се използват, възстановяват възможността на имунитета да отговори по природно заложения му начин и да атакува тези клетки.

Când este necesară intervenția chirurgicală?

От гледа точка на стадия на тумора, съществуват няколко възможности за лечение за базално-клетъчния и плоскоклетъчния карцином. Неизбежна е обаче хирургичната ексцизия на първичния тумор при меланома. Окончателният хистологичен анализ на меланомната тъкан (вкл. ниво на Кларк, индекс на Бреслоу и степен на мутация на лезията) е резултат от ексцизията на първичната лезия. При определянето на сериозността на заболяването и какво е най-подходящото лечение, тази информация е наложителна.

Относно прегледа, колко често трябва да си преглеждаме кожата и да следим за нередности?

В случай, че при Вас има рискови фактори (като анамнеза за рак на кожата, слънчеви изгаряния), ходете на профилактичен преглед  за рак на кожата на всеки 6 до 12 месеца. Ако рискът е нисък, проверявайте кожата си всяка или през няколко години.

Въпреки всичко, следвайте метода ABCDE за бенки, когато се преглеждате:

 • (A) асиметрия,
 • (B) промени в границата.
 • (C) промени в цвета,
 • (D) промени в диаметъра,
 • (E) развитие на бенките
Prin direcția:
La spital:
Niciun comentariu

Postați un comentariu

Birourile noastre din țară și din străinătate:

Sediul central Sofia:

Str. Generalul Ivan Kolev, 33 B
Bulgaria, Sofia
+359 878 500 940
+359 879 977 402

Biroul Burgas:

Str. Ivan Vazov 75
Bulgaria, Burgas 8000
+359 877 500 163

Biroul B. Tarnovo:

Blvd. Bulgaria 8
Bulgaria, Veliko Tarnovo
+359 879 007 420

Biroul din Plovdiv:

Blvd. Hristo Botev 92, RILON Business Center, etaj 2
Bulgaria, Plovdiv
+359 879 009 742

Biroul din Velingrad:

Blvd. 83
Bulgaria, Velingrad
+359 878 500 720

Biroul Kardzhali:

Str. Dedeagach 7 (centru)
Bulgaria, Kardjalitel.

+359 878 500 810

0361 / 22 833

Biroul din Macedonia:

Bane Andreev Ronkata nr. 2, 1400
Veles, Macedonia

+38978746674 

Pin It pe Pinterest

Acțiuni
Împărtășește asta