КАКВО Е ПРЕНАТЕСТ?

Пренатест е генетичен тест, който с кръв от бременната установява наличието на най-честите генетични аномалии при плода.

Пренатест е неинвазивен тест, което означава, че той изследва ДНК на плода без да се пробива корема на майката и да се излагат на опасност бременната или бебето. Това е възможно поради факта, че ДНК на бебето циркулира свободно в кръвта на бременната. Ето защо 20 мл. венозна кръв от бъдещата майка са напълно достатъчни, за да се установи липсата или наличието на синдромите на Даун, Патау и Едуардс (тризомии на 21, 13 и 18 хромозома), както и дефекти по половите хромозоми – Синдромите на  Търнър и Клайнфелтер и тризомии Х и ХУУ у плода. Пренатест е абсолютно безопасен за майката и бебето.

КОГА, С КАКВА ТОЧНОСТ И КЪДЕ СЕ ПРАВИ ПРЕНАТЕСТ?

Тестът може да се направи още в 9-та гестационна седмица, като препоръчителната горна граница за направата му е 20 гестационна седмица.

Точността на теста е над 99,8 % за Синдром на Даун, около 96% за синдромите на Едуардс и Патау и около 84% за аномалии по половите хромозоми.

Кръвните проби се анализират чрез секвениране от ново поколение в сертифицирана лаборатория – LifeCodexx в Констанц, Германия. Пренатест използва специализирани за ДНК анализ сетове с вакутейнери, в които кръвната проба може да се съхранява до 72 часа.

Кръвните проби за Пренатест от България пристигат в LifeCodexx – Констанц, Германия максимум до 24 часа след пробовземането, като пътуват с лицензиран за пренос на биологичен материал превозвач под международен код UN3373 с въздушен транспорт.

ЗА КОГО Е ПРИЛОЖИМ ПРЕНАТЕСТ?

Тестът е подходящ както за жени със завишен риск за бременността (дори и да няма други индикации, всяка жена над 35 г. вече е с рискова бременност), така и за жени с нормални показатели. Пренатест е приложим и при многоплодна бременност, като може да бъде използван и след Ин Витро процедури, при донорски яйцеклетки и други терапевтични методи на технологиите за асистирана репродукция.

СРОКОВЕ И НАЧИН ЗА ПОЛУЧАВАНЕ НА РЕЗУЛТАТИ ОТ ПРЕНАТЕСТ

Своите резултати можете да получите Експресно за 6 работни дни или Стандартно за 10 работни дни.

Резултатите от теста ще ви бъдат предоставени по електронната поща и чрез телефонно обаждане от Вашия наблюдаващ лекар или служител на ГПСМП НМ Дженомикс. Към резултатите ще получите и персонално писмено тяхно разчитане на български език, изготвено от медицински генетик. Пренатест работи с Националната Генетична Лаборатория, както и с изявени генетици от цялата страна. При желание от страна на пациента резултатите ще бъдат изпратени и по куриер на посочен от него точен адрес.

Пренатест установява и пола на бебето. При желание от страна на пациента може тази информация да не бъде предоставяна.

ВАЖНИ ОТКЛОНЕНИЯ ОТ ПРАВИЛОТО

Понякога са възможни фалшиво-положителни резултати. Те са около 0.14% и е нормално да има такива. Причина за фалшиво положителен резултат са мозаицизъм на плацентата (тризомия на самата плацента, а не на бебето), синдром на изчезващия близнак и др. Тези 0,14 % са причина, при получаване на положителен резултат от теста, ГПСМП НМ Дженомикс да препоръчва и съдейства за провеждането на инвазивен метод за диагностика (амниоцентеза или хорионбиопсия) за потвърждение на резултата. Тези методи, въпреки сериозните рискове, които крият, са единствените диагностициращи средства в България и са необходими, за да се пристъпи към редукция на плода по медицински причини при съответно налично желание от страна на бременната. Ролята на Пренатест е да намали ненужните амниоцентези и той ги намалява с до 70%.

Поради естеството на изследването и факта, че е невъзможно да се дава 100% гаранция при биологични изследвания, уведомяваме, че статистически има 0,2 % вероятност за фалшиво отрицателен резултат. До сега в цялата дейност на Пренатест в България няма фалшиво-отрицателен резултат. Поради тази, макар и минимална вероятност, ГПСМП НМ Дженомикс препоръчва отговорното проследяване на бременността и след направата на Пренатест.

За повече информация, можете да се обадите на телефон: +359895770869.

Запазете час
Бърз контакт
За повече информация относно болницата, екипите и апаратурата, можете да се обадите на телефон: +359 879 009 742
Къде бихте се лекували?
Няма коментари

Напишете коментар

Pin It on Pinterest

Shares
Share This

Варненски офис:

ул. Иван Вазов 37, партер
България, Варна 9000
+359 878 500 920
+359 878 500 730

Бургаски офис:

ул. Иван Вазов 75
България, Бургас 8000
+359 877 500 163

Офис Велико Търново:

бул. България 8
България, Велико Търново
+359 879 007 420