метаболитна хирургия

Д-р Турул Демирел, един от десетината хирурзи по света, които успешно практикуват уникална операция за лечение на диабет тип 2.

Групата операции, които наричаме метаболитна хирургия се състои от голям брой операции. Тези операции се прилагат повече от 60 години в Европа, Турция, Северна Америка, Бразилия и други страни. Те се групират като метаболитна хиругия, поради ефекта, които предизвикват и последиците от тях.

Тези операции започват да се извършват първоначално като хирургия на затлъстяването. Те са насочени главно към намаляване на стомаха и ограничаване функциита на тънките черва. Целта е да се активират някои части от тънките черва с различни дължина чрез различни операции. Значителната загуба на тегло не е единствения положителен ефект след тези операции. Постига се  подобряване на метаболизма, контрол на кръвната захар, намалява риска от сърдечно-съдови заболявания, повишен холестерол и диабет. Тези операции показват добър метаболитен ефект, извън отслабването. Поради тази причина тези операции вече не се споменават само като хирургия на затлъстяването, а приемат по-широкото наименование – метаболитна хирургия.

През последните години в няколко държави по света –Бразилия, Япония, Индия, Америка, Италия и Турция се прилага този нов хирургичен метод за лечение на диабет тип 2, който постига впечатляващи резултати.

Какво стои в основата на тези впечатляващи резултати. Основно ефекта идва от замяната на началната част на тънките черва с крайната част. Този процес има значение да увеличи секрецията на хормон GIP-1. Този хормон стимулира производството на инсулина от задстомашната жлеза и подобрява инсулиновото действие. GIP-1 се секретира в края на тънките черва. Последната част на тънките черва се наричат илеум, затова и операцията се нарича „илеална интерпозиция” и представлява разместване на червата, при което по много мощен начин в сравнение с всички лекарства и инсулин се премахват щетите върху бета- клетките, които стоят в основата на захарния диабет. С тази нова регулация, създадена в храносмилателната система, се предизвика голямо разнообразие от метаболитни промени. Тези метаболитни промени позволяват нормализирането на метаболитния синдром, особено при диабета. Операцията е лапароскопска и се извършва през 6 малки отвора, без разрез на корема. Резултатите са повече от впечатляващи – 85 % от пациентите се изписват от болницата напълно независими от инсулина. При 10 % от тях медикаментозното лечение се намалява и спира в рамките на няколко месеца. При 5 % от оперираните се намалява употребата на инсулин и се постига по-добър контрол на кръвната захар.

Метаболитният ефект на илеалната интерпозиция се дължи главно на хормоналните промени, които са резултат от разместването на илеума. По време на операцията се изрязва и част от стомаха, от която се отделя хормона на глада грелин. Грелина е хормон, който влияе върху инсулиновата резистентност. При пациенти с диабет тип 2 този хормон се увеличава двойно. След операцията нивата на хормона грелин се понижават до много ниски нива. Намаляването на грелин хормона елиминира фактор, който потиска ефектите на инсулиновия хормон и намалява чувството на глад.

В резултат на тези хормонални промени чувството на глад се потиска. По-специално инсулиновата резистенност се потиска в мускулната и мастната тъкан и капацитета на панкреаса се увеличава двойно. Този ефект се нарича „нервно-ендокринна спирачка”. Това се отнася до вид сложна нервно-хуморална система, която произлиза от основата на мозъка-хипоталамуса и действа върху ендокринната система. Всички последици след хирургическата интервенция се дължат на регулиране на секрецията на хормоните, което ще увеличи ефекта на инсулина и ще намали инсулиновата резистентност.

В заключение „илеалната интерпозиция” засяга храносмилателната система и подобрява метаболизма. Тази операция е подходяща при пациенти с диабет тип 2, на възраст между 18 и 70 години, при които заболяването е диагностицирано преди повече от 2 години и които не успяват да контролират нивото на кръвната захар със стандартното лечение. Тя не се прилага при пациенти с диабет 1 и такива, които успешно контролират болестта си с медикаментозно лечение.

Д-р Тургул Демирел е един от водещите специалисти в Република Турция, а и в света, които прилагат тази уникална операция. Той прилага 12 вида операции в областта на диабетната хирургия, след строг анализ на общото състояние на пациента и задълбочена преценка прилага най-подходящата операция, а ползите за физическото състояние на пациентите са несравними.

Няма коментари

Напишете коментар

Офисите ни в страната:

Централен офис София:

Офис Варна:

ул. Георги Бенковски 46
България, София 1202
+359 879 009 742
+359 879 977 401

ул. Иван Вазов 37, партер
България, Варна 9000
+359 878 500 920
+359 878 500 730

Офис Бургас:

ул. Иван Вазов 75
България, Бургас 8000
+359 877 500 163

Офис В. Търново:

бул. България 8
България, Велико Търново
+359 879 007 420

Офис Пловдив:

бул. Христо Ботев 92, бизнес център РИЛОН, ет. 2
България, Пловдив
+359 878 500 810

Офис Велинград:

бул. Съединение 83
България, Велинград
+359 878 500 720

15585
  • Винаги информирани

    Не пропускайте консултаците на гостуващите ни лекари.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This