Д-р Зафер Оркун Токташ

Д-р Зафер Оркун Токташ

Пациенти с тумор на мозъка и гръбначни заболявания ще могат да се консултират безплатно в София с водещ неврохирург от Турция на 12 януари. Доц. д-р Зафер Оркун Токташ от болница „Медикъл Парк Гьозтепе“ ще гостува у нас по покана на Здравен информационен център „Медикъл Караджъ“, в рамките на инициативата им да предоставят достъп на българските пациенти до най-съвременните методи в медицината, като си партнират с едни от най-добрите лечебни заведения и специалисти от цял свят.

Доц. Зафер Оркун Токташ е специализирал неврохирургия в Медицинския факултет на Мармарския Университет, където е продължил и докторантурата си. През 2014 г. е участвал в научно-изследователски дейности в Харвардския университет. Съвместно с проф. д-р Денис Кония са патентовали като изобретение регулируеми импланти, които се използват в гръбначната хирургия. Доц. Токташ е автор на редица научни материали в областта на гръбначно-мозъчните заболявания и е един от водещите авторитети в южната ни съседка за лечение на дискови хернии на гръбначни и шийни прешлени, гръбначни тумори, сколиоза и гръбначни деформации. Преподава в Медицинския факултет на Бахчешехирския университет и приема пациенти в болница „Медикъл Парк Гьозтепе“, където разполагат с Center of Excellence за лечение на сколиоза.

Тумори на главния и гръбначния мозък

Доц. Зафер Оркун Токташ е натрупал значителен опит и експертиза в лечението на мозъчни тумори, а в арсенала му влизат всички най-съвременни методи в тази бързо развиваща се медицинска сфера. В наши дни неврохирурзите във високотехнологичните болници работят с техники, които позволяват свеждане до нула на грешките по време на операция. С технологиите  за интраоперативно сканиране  и навигация е възможно хирургът още по време на самата операция да проследява каква част от тумора е почистил. Един от често прилаганите нови методи е и използването на томография и ангиография в операционната. Или накратко, в съвременните болници вече почти всички радиологични изследвания могат да се прилагат и в операционните зали. Все по-често намира приложение и методът на мониториране на нервната система по време на операцията. Това създава добри предпоставки за предотвратяване на вероятни увреждания, включително парализа след мозъчна операция.

Съществен напредък се бележи и в разработката на радиотерапевтичните методи. При много от случаите благодарение на така наречения стереотактичен радиохирургичен метод не се прибягва до операция, а  се подава радиация само към туморната тъкан. Или както обикновенно се казва, туморът бива „изгарян“. С помощта на този метод могат да бъдат унищожени някои видове тумори на гръбнака или да се спре растежа им. При множествени метастази (врат, гръб, кръст) например, ако не се налага оперативна намеса, най-приоритетният метод е стереотактичната радиотерапия. Благодарение на него могат да бъдат избегнати нежелани прояви, като болка и парализа.

Гръбначна хирургия и микрохирургия

Развитието на новите технологии в медицината доведе до революционен напредък в областта на гръбначната хирургия през последните години. Така например апаратурата за невромониторинг позволява да се избегнат рисковани движения по време на операция, а това повишава успеваемостта на хирургичните интервенции. Използват се микроскопски операции с висока степен на прецизност. Например при дископатия, когато се налага хирургична намеса, до засегнатия участък се достига през 1 – 1,5 см кожен разрез, като се работи със специален микроскоп за по-добра визуализация. Микрохирургичният метод е приложим както при един, така и при повече засегнати прешлени. С него пациентът се възстановява значително по-бързо, а белегът е минимален.

Сега пациенти от България, които търсят второ мнение или се интересуват от възможностите за лечение в чужбина, могат да се възползват от възможността за безплатна консултация с доц. д-р Зафер Оркун Токташ, като се запишат предварително на телефоните на „Медикъл Караджъ“: 0879 977 401 или 0879 977 402. Те ще трябва да предоставят на място всички налични до момента медицински документи и образни изследвания.

Няма коментари

Напишете коментар

Pin It on Pinterest

Shares
Share This